Czekoladowe ciasto z musem z pomarańczy
Ciasto, które chciałam zdyskwalifikować na wygląd, uznając za "nieudane" lecz... obroniło się smakiem i ku mojemu zdziwieniu okazało się również zupełnie fotogeniczne 😉
Tak łatwo się pomylić. Spód mocno czekoladowy, a zamiast mąki rozgościły się w nim mielone migdały. Lekko korzenne nuty połączone z wędzoną solą stworzyły zupełnie smaczny zespół. Pianka z pomarańczy wprowadza orzeźwienie i lekkość. Te dwie warstwy po prostu do siebie pasują. 😊💗
Tak łatwo się pomylić. Spód mocno czekoladowy, a zamiast mąki rozgościły się w nim mielone migdały. Lekko korzenne nuty połączone z wędzoną solą stworzyły zupełnie smaczny zespół. Pianka z pomarańczy wprowadza orzeźwienie i lekkość. Te dwie warstwy po prostu do siebie pasują. 😊💗
P.S. Przygotowanie pomarańczowego musu jest też dobrym treningiem cierpliwości, bo jednak pozyskując miąższ z pomarańczy trzeba użyć i ostrego noża (do rozcinania błonek) i delikatności i cierpliwości właśnie 😁
Składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 150 g cukru trzcinowego
- 100 g masła
- 1/2 łyżeczki soli wędzonej
- 100 g mielonych migdałów
- 1 łyżkę mąki
- 3 jajka
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki kardamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
Mus pomarańczowy:
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- miąższ z 4 pomarańczy
- 250 g mascarpone
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 3 łyżeczki żelatyny
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać masło, sól wędzoną i cukier trzcinowy. Wmieszać zmielone migdały, łyżkę mąki, przyprawy, jajka i dokładnie połączyć przy pomocy rózgi. Ciasto przelać do formy (24 cm x 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
Pomarańcze wyszorować, skórkę sparzyć. 3 łyżeczki żelatyny umieścić w szklance zalać zimną wodą na tyle by zakryła żelatynę, odstawić na 10 minut by napęczniała. Szklankę z napęczniałą żelatyną umieścić w naczyniu z gorącą wodą tak by nabrała płynności. Otartą skórkę z pomarańczy oraz miąższ (bez błonek) umieścić w rondelku i zblendować. Dodać serek mascarpone całość ubić (spienić) również za pomocą blendera. Dodać płynną żelatynę i ponownie krótko zblendować.
Masę odstawić, kiedy zacznie tężeć wylać na przestudzony czekoladowy spód. Ciasto umieścić w lodówce do całkowitego stężenia musu.
SMACZNEGO 😊
Komentarze
Prześlij komentarz