Zupa z buraków (botwinka)
W tym sezonie towarzyszy mi szczególna potrzeba spożywania owego czerwonego korzennego warzywa jakim jest burak. Kiedyś unikałam buraków łukiem szerokim - dziś doceniam i darze sympatią wielką - do niektórych smaków trzeba "dorosnąć" 😉
Najlepiej tę zupę przygotować z botwinki czyli młodych buraczków. Niestety czas na botwinkę minął, a buraki już "dorosły", więc poradziłam sobie wyrywając najmniejsze egzemplarze buraczków z grządki. Tak też powstała przepyszna zupa z buraków z dodatkiem jabłka i marchewki 😍 Jak macie ochotę uczynić tę zupę bardziej sytą możecie dodać ugotowane jajko lub ziemniaki.
Składniki:
- 2 l bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 jabłko
- 3 - 4 marchewki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka octu jabłkowego
- ok. 600 g młodych buraków z łodyżkami
- 250 g śmietany homogenizowanej 18%
- sól, pieprz
Marchew obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach, wrzucić do gotującego się bulionu, gotować przez ok. 5 minut. Jabłko obrać i również zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Botwinkę dokładnie umyć, buraczki obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach i dodać do bulionu, gotować ok. 5 minut. Łodygi posiekać i razem z startym jabłkiem dodać do bulionu, gotować kolejne 3 minuty (można również na sam koniec dodać posiekane liście). Wlać ocet, zupę doprawić solą i pieprzem. Śmietanę rozmieszać z paroma łyżkami gorącej zupy, wlać do garnka. Dodać łyżkę masła. Przed podaniem posypać świeżo poszatkowanym koprem i szczypiorkiem.
SMACZNEGO 😊
SMACZNEGO 😊
Komentarze
Prześlij komentarz