Konfitura z agrestu
Ta konfitura to mój faworyt tego lata. Ma piękny kolor, wspaniały smak 😍 Nie obawiajcie się, że konfitura będzie mniej barwna, jeśli część pigmentu agrestu wylejecie razem z wodą. W trakcie drugiego smażenia polecam Wam też sprawdzić czy, aby na pewno słodycz jest dla Was wystarczająca 😊
Składniki:
- 1,5 kg czerwonego agrestu
- 20 liści z drzewa wiśni
- 600 ml wody
- 600 g cukru trzcinowego
Agrest umyć, pozbawić szypułek i umieścić w odpowiednio dużej misce. Liście drzewa wiśniowego opłukać, umieścić w rondelku, zalać wodą i zagotować. Jeszcze wrzącą wodą (razem z liśćmi) zalać agrest, ostudzić i odstawić w chłodne miejsce na 12 godzin.
Wodę odcedzić, agrest przełożyć do garnka z grubym dnem, zasypać cukrem i smażyć na wolnym ogniu ok. 30 minut często mieszając. Garnek zdjąć z ognia i pozostawić do następnego dnia by konfitura odparowała (na noc przykryć ściereczka). Kolejnego dnia ponownie smażyć ok. 30 - 40 minut często mieszając (jeśli konfitura będzie rzadka wydłużyć smażenie, jeśli okaże się dla Was mało słodka dodajcie tyle cukru ile potrzebujecie).
Gorącą konfiturę nakładać o wyparzonych słoików, zakręcać suchymi nakrętkami. Słoiki umieścić w kocu lub kołdrze zakrywając z każdej strony i pozostawić do całkowitego ostygnięcia, żeby dobrze się zassały.
Gorącą konfiturę nakładać o wyparzonych słoików, zakręcać suchymi nakrętkami. Słoiki umieścić w kocu lub kołdrze zakrywając z każdej strony i pozostawić do całkowitego ostygnięcia, żeby dobrze się zassały.
SMACZNEGO 😊
Komentarze
Prześlij komentarz