Sernik cytrynowy z bezową chmurą
Inspiracja, a może tchnienie, jakich już trochę było w mych kulinarnych poczynaniach. Pojawiło się naglę z chęci połączenia kwaskowatej cytryny z słodyczą bezy, gdzie deserem docelowym miał być sernik. I powstał. Cudowny. Czekoladowy spód wraz z bezą kontrastował z kwaskowatym, delikatnym i kremowym musem serowym nie tylko kolorem, ale i słodyczą. Ah... oto sernik, który smakuje i wygląda cudownie :)
- 350 g czekoladowych ciasteczek owsianych
- 60 g masła
Masa cytrynowo - serowa:
- 1 kg twarogu typu president
- 5 żółtek
- 1/2 szklanki cukru pudru
- sok wyciśnięty z 2 cytryn
- skórka otarta z 2 cytryn
- 250 ml śmietany kremówki 36%
- 3 łyżki mąki tortowej
Beza:
- 5 białek
- 300 g cukru pudru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Ciastka rozkruszyć wałkiem. Masło roztopić.
Połączyć ciastka z masłem, masą wyłożyć dno tortownicy o średnicy 26 cm.
Połączyć ciastka z masłem, masą wyłożyć dno tortownicy o średnicy 26 cm.
Pod koniec dodać mąkę i ponownie zmiksować. Masę wylać na spód z ciastek.
Białka zmiksować na sztywno, dodawać stopniowo po łyżce cukru. Białka powinny być lśniące, a wyciągając rózgi powinien zostawać po nich stożek.
Do tak ubitych białek dodać mąkę ziemniaczaną, zmiksować.
Białko niestarannie, ale delikatnie wyłożyć na masie serowej.
Piec w temperaturze 170 stopni C przez 60 - 70 minut. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić sernik na ok. 2 godziny. Sernik schładzać w lodówce przez całą noc.
SMACZNEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz