Rogaliki drożdżowe z wiśniami i waniliowym lukrem
Puszyste, mięciutkie rogaliki z wiśniami oblane waniliowym lukrem. W sam raz na drugie śniadanie lub podwieczorek. Pyszne, malutkie umilą chwilę swoją słodyczą :) Wiśnie oczywiście można zastąpić np. konfiturą lub czekoladą :)
Składniki:
- 500 g mąki
- 42 g świeżych drożdży
- 1 szklanka mleka
- 3 żółtka
- 100 g cukru
- 60 g masła
- skórka otarta z cytryny
- 1/3 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- ok 500 g wiśni mrożonych/ świeżych/ z kompotu
Lukier:
- 1/4 szklanki mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- cukier puder
Mąkę przesiać do miski. Na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć w nie drożdże, zasypać łyżeczką cukru i zalać paroma łyżkami ciepłego mleka. Odstawić do wyrośnięcia. Masło stopić, odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Do wyrośniętego rozczynu dodać masę z żółtek, sól, ekstrakt z wanilii, skórkę z cytryny i resztę ciepłego mleka. Starannie wyrabiać ciasto rękoma. Kiedy będzie gładkie i lśniące, dodać stopione masło, wyrabiać aż tłuszcz "wchłonie" się w ciasto. Wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podzielić na cztery części. Każdą z nich rozwałkować na okrągły placek o grubości 0,5 cm. Każdy placek podzielić na 6 trójkątów. Na środku położyć 3 wiśnie i zwinąć od podstawy trójkąta. Rogi wywinąć nadając kształt rogalika. Gotowe rogaliki układać na blasze. Odstawić do napuszenia na 20 - 30 minut w ciepłe miejsce.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 25 - 30 minut.
Do mleka wymieszanego z ekstraktem wanilii wsypać cukier puder w takiej ilości by lukier był gładki i gęsty. Letnie rogaliki oblać lukrem.
SMACZNEGO :)
Źródło: Kuchnia Polska.
Komentarze
Prześlij komentarz