Ciasto Cappuccino
Taaak to ciasto smakuje kawą :) Kawowy biszkopt delikatny i aksamitny, a przy tym wilgotny i sprężysty. Korci mnie by powiedzieć "idealny" ;) Chyba po raz pierwszy zdarz mi się zachwycić samym biszkoptem... A dalej pyszny krem cappuccino. Dzieło wieńczy galaretka również kawowa. Cisto proste, ale cudownie smaczne. Cieszy oko i kubki smakowe - pyszności :)
Ciasto (na blachę 23 x 37 cm):
- 6 jajek (osobno białka, osobno żółtka)
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka mielonej kawy
- 200 ml naparu z kawy do nasączenia biszkoptu
Krem:
- 500 ml śmietany kremówki 36%
- 4 łyżki cukru pudru
- 75 g cappuccino waniliowego
- 1 i 1/2 łyżki żelatyny
Galaretka:
- 300 ml naparu z kawy (bez fusów)
- 2 łyżki żelatyny
- 1 - 2 łyżki cukru
Białka ubić z cukrem (dodawać małymi porcjami) na sztywną i lśniącą pianę. Zmniejszyć obroty miksera. W dalszym ciągu miksując dodać żółtka, przesianą mąkę, kakao i zmieloną kawę. Ciasto przelać do wsmarowanej masłem i wyłożonej papierem blachy, wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 30 minut. Kiedy biszkopt lekko ostygnie zdjąć wierzchnią "skórkę". Biszkopt nasączyć przestudzonym naparem z kawy.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, odstawić. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cappuccino. Miksując wlewać po mały przestudzoną żelatynę. Masę wyłożyć na biszkopt, zostawiając nieregularne kształty z masy. Chłodzić min. 2 godziny w lodówce.
Przestudzony napar kawy wymieszać z cukrem. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Połączyć z naparem z kawy. Kiedy galaretka kawowa zacznie tężeć przy pomocy łyżki polać wierzch masy cappuccino. Schładzać w lodówce do całkowitego stężenia galaretki.
SMACZNEGO :)
Źródło: E. Trojan, Tradycyjne ciasta, wypieki, torty, słodkości.
Komentarze
Prześlij komentarz