Plecione bułeczki śniadaniowe na miodzie
Gotowa na kontakt z drugim człowiekiem dziś jeszcze nie jestem. Unikam telefonów, pytań, rozmów. Centrum mojego dowodzenia jest powierzchnia dywanu. Podparta o ścianę z komputerem na kolanach stukam w klawiaturę.
Piękno tych bułeczek wymalowało uśmiech na mojej buzi. Tak banalnie uczynić dzień piękniejszym zdawać by się mogło ;) A później kiedy mym oczom ukazał się licznik polubień w wysokości 183, gdzie jeszcze chwilę temu było ich 178, ucieszyło się moje serce po raz drugi :) Dziękuje wszystkim tym, którzy zaglądają i korzystają z mojego bloga :)
A bułeczki okazały się czarujące nie tylko wyglądem, ale i smakiem. Lekko miodowe i podobnie lekko słodkawe. Także wymogiem ich konsumpcji wcale nie są słodkie smarowidła, z wytrawnymi komponują się równie dobrze. Ciasto wzrasta szybko i bez wahania. Razem z pieczeniem ich przygotowanie nie zajmie więcej niż 1,5 h.
Składniki:
- 3 i 1/2 szklanki maki pszennej chlebowej (typ 750)
- 50 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- szczypta soli
- 1 szklanka mleka
- 4 łyżki miodu
- 1 jajko
- 50 g masła
Dodatkowo:
- 1 rozbełtane jajko (do smarowania)
Mleko podgrzać. Drożdże wymieszać z łyżką cukru z prawdziwą wanilią, wlać 3 łyżki letniego mleka i wsypać łyżkę mąki. Dokładnie rozmieszać o odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W reszcie letniego mleka rozpuścić miód. Stopić masło.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, jajko, wyrośnięty rozczyn i mleko z miodem. Wstępnie wyrobić ciasto. Kiedy składniki się połączą wlać stopione masło. Wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Następnie podzielić na 9 równych porcji (po ok. 105 g). Z każdej porcji uformować 3 wałeczki równej długości, zlepić końce i zapleść jak warkocz. Końce podwinąć pod spód i tak uformowaną bułeczkę ułożyć na wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem blasze. Zachować spore odstępy. Bułeczki pozostawić do napuszenia. Przed włożeniem do piekarnika każdą z bułeczek posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 20 minut (na złoty kolor)
SMACZNEGO :)
Źródło: Z. Zawistowska, Desery i wypieki domowe.
właśnie zrobiłam są pyszne miękkie, delikatne niebo w gębie
OdpowiedzUsuńprzeogromnie się cieszę :) smacznego :)
UsuńCzy mogę prosić o pokazanie jak zapleść te bułeczki. Z góry dziękuję
OdpowiedzUsuńNo niestety nie posiadam zdjęć obrazujących zaplatanie. Postaram się opisać dokładniej. Każdą porcję przeznaczoną na bułeczkę dzielimy na trzy części. Z każdej z nich rolujemy wałek. Wałeczki ciasta kładziemy równolegle obok siebie. Końce z jednej strony zlepiamy i zaplatamy warkocz. Zlepione końcówki podwijamy pod spód. Bułeczki układamy zlepionymi końcami do dołu.
UsuńPozdrawiam :)
Bardzo dziękuję:)
OdpowiedzUsuń