Ciasto czekoladowe z masą daktylową
Ciasto które zaskoczyło mnie swą delikatnością i lekkością objawiającą się w smaku i strukturze. Masa daktylowa nie jest mocno słodka, a chrupiące w niej migdały robią pozytywne wrażenie. Całość jest po prostu urzekająca w prostocie swej :)
Składniki:
- 115 g czekolady deserowej
- 1 łyżka syropu z agawy (można zastąpić miodem)
- 1 łyżka płynnego miodu
- 115 g masła
- 55 g cukru pudru
- 2 duże jajka
- 85 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki mąki ryżowej (lub zmielonego ryżu)
- cukier puder do posypania
Masa:
- 120 g daktyli
- 50 g płatków migdałowych
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka brązowego cukru
- 2 łyżki dżemu morelowego
Czekoladę połamać i umieścić wraz z miodem i syropem w misce nad garnkiem z gotująca się woda. Mieszać aż czekolada się rozpuści. Zdjąć miskę z nad garnka. Do roztopionej jeszcze ciepłej czekolady dodać masło i cukier puder. Zmiksować na gładką, puszystą masę. Dalej ubijając dodawać po 1 jajku. Mąkę pszenną, ryżową i proszek do pieczenia wymieszać. Następnie delikatnie przesypać do masy czekoladowej miksując na niskich obrotach. Ciasto przełożyć do wysmarowanej i wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 22 cm. Wyrównać wierzch. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 30 - 35 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu zdjąć obręcz, ciasto przestudzić, a następnie przekroić na dwa blaty (uważając, żeby się nie połamały - ciasto jest delikatne i łatwo się łamie).
Daktyle pokroić w kostkę i umieścić w rondelku wraz migdałami, sokiem z cytryny, cukrem i dżemem morelowym. Gotować na małym ogniu ok. 5 minut czesto mieszając do momentu powstania jednolitej masy. Masą przełożyć blaty ciasta, a wierzch posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO :)
Źródło: Czekolada. Łatwe i przepyszne przepisy krok po kroku.
Komentarze
Prześlij komentarz