Domowy kisiel malinowy z wanilią
Kisiel domowy to chyba najszybszy i najlżejszy deser. Możecie wierzyć lub nie, ale robi się go tylko ciut dłużej niż kisiel z torebki. Za to porcja owoców i witamin jest dokładnie taka jaką sami wrzucimy :) Kusiły maliny, kusiły swą piękną barwą i kusiły wspomnieniem... kogoś wyjątkowego. I dzięki temu tak przyjemnie się je zrywało :)
Mocno malinowy z nutą wanilii, subtelnie słodki - tak na w sam raz :) Zamiast malin można użyć porzeczek, jeżyn czy truskawek.
Składniki (na 3 porcje):
- 450 g malin
- 1 i 1/2 szklanki wody
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki pasty z wanilii
1 szklankę wody zagotować z 4 łyżkami cukru. Do gotującego syropu wrzucić maliny, przykryć. Kiedy maliny się zagotują, odstawić i zmiksować blenderem, dodać pastę waniliową. W 1/2 szklanki zimnej wody rozmieszać mąkę ziemniaczaną. Mieszaninę wlać do soku z malin, mieszając zagotować. Ugotowany kisiel przelać do salaterek, wierzch posypać łyżką cukru i płatkami migdałowymi. Podawać na ciepło lub zimno.
SMACZNEGO :)
Źródło: Z. Zawistowska, Desery i wypieki domowe.
Komentarze
Prześlij komentarz