Placki z marchewki
Przez dobrych parę lat mięsa w moim jadłospisie nie było i to co mi po tym okresie zostało, to dużo większa łatwość wymyślania czy wyszukiwania dań bezmięsnych. Jak się okazuje wcale nie jest ich tak mało :) Tym razem przedstawiam Wam złocisto - pomarańczowe placuszki z marchewki. Nie dość, że z marchewki zrobione to rzeczywiście nią smakują ;) Są zwarte, ale miękkie w środku, lekko słodkawe z chrupiącymi brzegami. Podawałam je ze szpinakiem z jogurtem, ale korci mnie jeszcze jedno połączenie, a mianowicie sos z serków topionych. Słodycz marchewki fajnie łączy się z pikantniejszym sosem czy dipem. Polecam!
Składniki (na 4 porcje):
- 600 g marchwi
- 3 ziemniaki
- 1 cebula
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 2 duże jajka
- sól i curry do smaku
Marchew obrać i zatrzeć na małych oczkach. Ziemniaki obrać i zetrzeć jak na placki ziemniaczane, dodać do marchewki. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni. Jajka, mąkę, cebulę, sól i curry dodać do startych warzyw i dokładnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać z zasmażoną cebulką, ulubionym dipem lub sosem.
SMACZNEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz