Faworki
Lekkie i kruche. Kruche i lekkie.
W tych dwóch słowach kryje się cała magia faworków 😊
I nawet jeśli tłusty czwartek mija zawsze jest dobry dzień by je zrobić i zjeść 😍
Składniki:
- 50 dag mąki
- 5 żółtek
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 5 łyżek kwaśnej śmietany
- łyżka miękkiego masła
- łyżka spirytusu
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Mąkę przesypać do dużej miski lub na stolnice, na środku uformować dołek. Umieścić w nim cukier, kwaśną śmietanę i spirytus. Wyrobić ciasto lekko zagniatając, dodać żółtka i nadal wyrabiać. Gdy ciasto będzie ścisłe dodać łyżkę masła. Kiedy składniki dokładnie się połączą ciasto wyłożyć na stolnicę i wybijać wałkiem aż będzie gładkie i pojawią się pęcherzyki.
Ciasto rozwałkować porcjami bardzo cienko. Wykrawać radełkiem lub nożem paski o szerokości ok. 3 cm i długości ok. 6 cm, na środku zrobić przecięcie przez które należy przepleść jeden z końców.
Faworki smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z dwóch stron. Odsączone z tłuszczu faworki obsypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO 😊
Lepiej zrobić, niż kupić.
OdpowiedzUsuń