Kruche ciasteczka z jagodami
Jeśli komukolwiek składane ciasteczka kojarzą się z czymś skomplikowanym to uprzejmie informuje, iż te nadziane jagodami wyróżniają się prostotą i łatwością wykonania 😊
Przyjemne w smaku, że aż miło. Ich obecność po wyjęciu z piekarnika trwa mniej więcej tak samo długo, jak czas przygotowania 😉 Nadziewałam je jagodami kamczackimi, natomiast spokojnie możecie użyć leśnych jagód, albo porzeczek czy wiśni nawet 😍
- 200 g masła
- 2 i 1/4 szklanki mąki
- 100 g twarogu półtłustego
- szczypta soli
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 2 łyżki zimnej wody
- ok. 200 g jagód kamczackich lub leśnych
Wierzch:
- 3 łyżki masła
- ok. 8 łyżek cukru trzcinowego
Masło posiekać, zagnieść na gładkie i elastyczne ciasto razem z twarogiem, mąką, cukrem, solą i zimną wodą. Z ciasta uformować kulę - zawinąć w folię lub umieścić w zamykanym pojemniku i schładzać przez godziną w lodówce.
Jagody opłukać i osuszyć.
Blat/stolnice lekko oprószyć mąką, ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm, wyciąć parzystą liczbę kółek o średnicy 6 - 8 cm. Na połowie kółek rozłożyć jagody (powinny tworzyć mini kopiec). W drugiej części kółek wykonać na cieńcie w formie krzyżyka. Nacięte kółko nałożyć na kółko z kopczykiem jagód, brzegi ciastka zlepić. Ciastko przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Wierzch ciastka posmarować roztopionym masłem i posypać cukrem trzcinowym (tak by wpadł też do środka).
Ciastka piec na złoty kolor w temperaturze 190 stopni C przez ok 20 minut. Gotowe ciastka przestudzić.
SMACZNEGO 😊
Może borówki?
OdpowiedzUsuń