Kuch z migdałami
"Kuch" to po kaszubsku nic innego jak ciasto 😀
Sama się sobie dziwie, że po tylu latach istnienia bloga ja - dziewczyna z Kaszub - dopiero wrzucam tu przepis na "kuch". To znaczy przepisów na kuchy znajdziecie tu wiele, ale nie takich, które mają słowo "kuch" w nazwie. Dawno tego słowa nie słyszałam i co tu wiele mówić nie używałam... Z nostalgią i radością serwuje Wam przepis na ten kuch 😍 Robi się go w oka mgnieniu, a skorupka z migdałów sprawia, że zupełnie proste ciasto napiera klasy. Jeśli wyciągniecie je ciepłe prosto z blachy, to gałka lodów waniliowych uczyni z niego obłędny deser 😊
Sama się sobie dziwie, że po tylu latach istnienia bloga ja - dziewczyna z Kaszub - dopiero wrzucam tu przepis na "kuch". To znaczy przepisów na kuchy znajdziecie tu wiele, ale nie takich, które mają słowo "kuch" w nazwie. Dawno tego słowa nie słyszałam i co tu wiele mówić nie używałam... Z nostalgią i radością serwuje Wam przepis na ten kuch 😍 Robi się go w oka mgnieniu, a skorupka z migdałów sprawia, że zupełnie proste ciasto napiera klasy. Jeśli wyciągniecie je ciepłe prosto z blachy, to gałka lodów waniliowych uczyni z niego obłędny deser 😊
Składniki:
- 3 jajka
- 175 g cukru (użyłam trzcinowego)
- 250 g mąki
- 150 g śmietanki 30%
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Migdałowa skorupka:
- 200 g płatków migdałowych
- 175 g cukru trzcinowego
- 175 g masła
Wszystkie składniki ciasta zmiksować, gładkie ciasto wyłożyć na blachę i piec w temperaturze 200 stopni przez 15 minut.
Masło i cukier stopić i połączyć na rozgrzanej patelni. Kiedy masło się stopi wsypać płatki migdałów, smażyć 3 minuty. Polewę wyłożyć na podpieczonym cieście, piec kolejne 10 minut.
SMACZNEGO 😊
Komentarze
Prześlij komentarz