Bakaliowe świąteczne ciasteczka

Idealne na świąteczny czas (choć nie tylko) kruche bakaliowe ciasteczka 😍
Pełne orzechów włoskich, migdałów, czekolady i suszonej wiśni. Wiśnie równie dobrze możecie zastąpić rodzynkami czy żurawiną. Użyć czekolady mlecznej lub gorzkiej i w zależności od tego ich smak będzie różny.jeno natomiast nie powinno się zmienić ich konsystencja, bo to w dużej mierze zasługa orzechów i migdałów. Tu ważna jest wielkość ich siekania - powinna być średnia - orzechy nie mogą być miałkie, bo wówczas "wtopią" się niczym mąka, zbyt grube też nie 😊



Składniki:
  • 250 g mąki
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 125 g cukry trzcinowego
  • 125 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki mleka
  • 60 g średnio zmielonych migdałów
  • 60 g średnio zmielonych orzechów włoskich
  • 60 g pokrojonych suszonych wiśni (mogą być też rodzynki lub żurawina)
  • 100 g posiekanej gorzkiej lub mlecznej czekolady
Wierzch:
  • 60 g czekolady deserowej lub mlecznej
  • połówki orzechów włoskich

Mąkę połączyć z sodą oczyszczoną i cukrem, dodać jajko miękkie masło i mleko. Składniki zagnieść rękoma. Wsypać bakalie:orzechy włoskie, migdały, suszoną wiśnie i posiekaną czekoladę. Ciasto ponownie wyrobić, uformować kulę umieścić w zamykanym pojemniku lub owinąć w folię i schłodzić przez 2 godziny w lodówce. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 5 - 7 mm i wykroić ciastka. Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni C. Ciastka przestudzić. Ciastka można dodatkowo udekorować odrobią czekolady i połówką orzecha włoskiego, lecz nie jest to konieczne.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Na każde z ciastek nakładać odrobinę czekolady i połówkę orzecha włoskiego lekko dociskając. Kiedy czekolad zastygnie ciastka są gotowe. 


SMACZNEGO 😊 



Komentarze

Popularne posty