Najprostsze placki z cukinii czyli cukinia w cieście
Jestem zachwycona tymi placuszkami. Robiłam je w każdej wersji z mlekiem, piwem, wodą. Faktycznie tam gdzie dodaje się napój gazowany wychodzą odrobinę lepiej - są jakby bardziej chrupiące 😊
I właśnie ta chrupkość na brzegach połączona z delikatną miękkością cukinii (jest idealnie al dente) sprawia, że są tak bardzo smaczne. Jeśli cukinia rozrośnie się Wam do 1 kg polecam podwoić porcje ciasta 😉 Próbujcie, bo ja już nie chce się powtarzać, że jestem nimi zachwycona 😍
Składniki:
- 3/4 szklanki mąki
- 1/2 szklanki piwa, wody gazowanej lub mleka
- 1 jajko
- płaska łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ulubionych ziół np. tymianku (choć można pominąć)
- 500 g cukinii
Cukinie pokroić w plastry ok. 0,5 - 1 cm.
Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenie, jajko, sól, zioła i piwo. Całość dokładnie połączyć za pomocą rózgi. Plastry cukinii zanurzyć w cieście,wykładać na rozgrzanym oleju.
Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenie, jajko, sól, zioła i piwo. Całość dokładnie połączyć za pomocą rózgi. Plastry cukinii zanurzyć w cieście,wykładać na rozgrzanym oleju.
Piec z obu stron na średnim ogniu na złoty kolor.
Podawać z sosem np. tzatziki.
SMACZNEGO 😊
Komentarze
Prześlij komentarz