Potrójnie truskawkowe ciasto
Trójwymiarowo truskawkowe ciasto 😍 Jest pyszne, przepyszne, uwielbiam je! Ciasto jest wilgotne delikatnie truskawkowe, krem lekki i wyraźnie truskawkowy, a dodatkowy "wkład" świeżych truskawek podbija truskawkową truskawkowość, że "ach!" 🍓😊
- 1 szklanka puree ze świeżych truskawek
- 2 i 1/2 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 175 g miękkiego masła
- 1 szklanka cukru
- 5 białek
- 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1/4 szklanki mleka
Puree redukować na małym ogniu przez 25 - 30 minut (tak by nadmiar wody odparował, a kolor nabrał mocy). Objętość powinna zmniejszyć się do 1/2 szklanki czyli o połowę. Zredukowane puree całkowicie ostudzić.
Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Masło utrzeć z połową cukru. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać porcjami pozostały cukier. Do utartego masła dodać jogurt, puree z truskawek i ekstrakt z wanilii, miksując na wolnych obrotach dodawać porcje mąki. Jeśli ciast będzie zbyt gęste wlać mleko. Na sam koniec delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek przy pomocy szpatułki.
Ciasto przelać do formy 25 x 25 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez 25 - 30 minut. Kiedy ciasto przestygnie przekroić je na dwa blaty.
Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Masło utrzeć z połową cukru. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać porcjami pozostały cukier. Do utartego masła dodać jogurt, puree z truskawek i ekstrakt z wanilii, miksując na wolnych obrotach dodawać porcje mąki. Jeśli ciast będzie zbyt gęste wlać mleko. Na sam koniec delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek przy pomocy szpatułki.
Ciasto przelać do formy 25 x 25 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez 25 - 30 minut. Kiedy ciasto przestygnie przekroić je na dwa blaty.
Krem:
- 1 i 3/4 szklanki puree ze świeżych truskawek
- 1 szklanka cukru
- 500 ml śmietany kremówki (schłodzonej)
- ok. 300 g świeżych truskawek
Kremówkę ubić na sztywno, następnie dodać zimne truskawkowe puree i zmiksować na najniższych obrotach. Krem schłodzić przez godzinę w lodówce.
Dolny blat ciasta umieścić w formie, porozkładać na jego powierzchni połówki truskawek. Połowę kremu rozprowadzić na truskawkach, masę wyrównać i przykryć blatem ciasta. Do drugiej części kremu dodać i wmieszać pokrojone na ćwiartki pozostałe truskawki. Krem rozprowadzić na górnym blacie. Schłodzić całość w lodówce przez ok 4 godziny.
SMACZNEGO 😊
Komentarze
Prześlij komentarz