Kruche rożki z karmelizowanym rabarbarem

To nie są ciastka, które urzekną wyglądem,  natomiast jeśli chodzi o smak mają zdecydowanie większe szanse 😊 Karmelizowany, lecz nadal kwaskowaty rabarbar w otoczeniu mocno maślanego kruchego ciasta zdaje egzamin na ciastko godne zjedzenia 😍


Składniki:
  • 200 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 300 g mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii
Karmelizowany rabarbar:
  • 500 g rabarbaru
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
Rabarbar umyć, odciąć liście, łodyżki pokroić na ok. 2 cm kawałki. Masło stopić na patelni, kiedy zupełnie się rozpuści zasypać je cukrem trzcinowy. Kiedy cukier zbrązowieje dodać pokrojony w kawałki rabarbar. Rabarbar podsmażać ok. 3 minut, co jakiś czas delikatnie mieszając, zdjąć z ognia i przestudzić.
Z masła, żółtka, cukru, mąki i pasty z wanilii energicznie zagnieść gładkie ciasto. Ciasto owinąć folią lub umieścić w szczelnym pojemniku i schładzać przez godzinę w lodówce.
Schłodzone ciasto rozwałkować, wycinać kwadraty, a następnie trójkąty dzieląc je na dwie części.
Na środku układać 2 - 3 kawałki rabarbaru, boki trójkąta zawinąć do  środka tworząc rożek.
Piec ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni C.
Kiedy ciasta całkowicie przestygną zdjąć je z blachy i posypać cukrem pudrem.


SMACZNEGO 😊 



Komentarze

Popularne posty