Zimowe ciastkowe ludki w czekoladzie
Przedstawiam Wam zimowego ludka - wilgotny, sycący, delikatnie cynamonowy, otulony sporą ilością czekolady, a przede wszystkim całkiem przystojny 😉
Kto zainteresowany? 😊
Kto zainteresowany? 😊
- 1 duże kwaskowate jabłko np. szara reneta (lub 2 mniejsze)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 jajka
- 150 g masła (o temperaturze pokojowej)
- 150 cukru trzcinowego
- 250 g kwaśnej śmietany 18%
- 250 g mąki
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- otarta skórka z 1 pomarańczy
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
- 100 g czekolady mlecznej
- 50 g czekolady deserowej
- do przyozdobienia ok 30 g białej czekolady
Jabłko umyć, obrać, miąższ zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Starte jabłko skropić sokiem z cytryny.
Masło utrzeć z cukrem trzcinowym na gładką masą, następnie dodać jajka i ponownie zmiksować na krem. Dalej miksując na średnich obrotach wlać śmietanę. Mąkę połączyć z cynamonem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Mieszankę mączną, startą skórkę pomarańczy i starte jabłka dodać do masy. Zmiksować na wolnych obrotach. Ciasto przełożyć do sylikonowych ludków. Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok 25 minut.
SMACZNEGO 😊
Komentarze
Prześlij komentarz