Zimowe ciastkowe ludki w czekoladzie

Przedstawiam Wam zimowego ludka - wilgotny, sycący, delikatnie cynamonowy, otulony sporą ilością czekolady, a przede wszystkim całkiem przystojny 😉
Kto zainteresowany? 😊

Składniki:
  • 1 duże kwaskowate jabłko np. szara reneta (lub 2 mniejsze)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 jajka
  • 150 g masła (o temperaturze pokojowej)
  • 150 cukru trzcinowego
  • 250 g kwaśnej śmietany 18%
  • 250 g mąki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • otarta skórka z 1 pomarańczy
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady deserowej
  • do przyozdobienia ok 30 g białej czekolady

Jabłko umyć, obrać, miąższ zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Starte jabłko skropić sokiem z cytryny.
Masło utrzeć z cukrem trzcinowym na gładką masą, następnie dodać jajka i ponownie zmiksować na krem. Dalej miksując na średnich obrotach wlać śmietanę. Mąkę połączyć z cynamonem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Mieszankę mączną, startą skórkę pomarańczy i starte jabłka dodać do masy. Zmiksować na wolnych obrotach. Ciasto przełożyć do sylikonowych ludków. Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok 25 minut.


SMACZNEGO 😊



Komentarze

Popularne posty