Strucla z twarogiem, suszonymi morelami w amaretto i pomarańczowym lukrem
Zapach wypiekanego drożdżowego ciasta jest jednym z tych, które dla mnie szczególnie kojarzy się bliskością i bezpieczeństwem. Niby takie proste i mało szczególne, a tak szybko zjednuje wokół siebie ludzi 😊 Magia 💖Strucla pełna świątecznych lub raczej zimowych smaków. Bo nadzienie serowe. Bo suszone morele zanurzone w amaretto (noc całą w nim były). Bo lukier pomarańczowy.
Smakuje wyśmienicie 😇
Smakuje wyśmienicie 😇
Składniki:
- 500 mąki
- 50 g świeżych drożdży
- 300 ml letniego mleka
- 100 g brązowego cukru
- 75 g masła
- szczypta soli
Masa:
- 450 g trzykrotnie zmielonego twarogu
- 2 żółtka
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 50 g masła o temperaturze pokojowej
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 100 g suszonych moreli
- ok. 1/2 szklanki amaretto
Lukier:
- sok z 1/2 pomarańczy
- ok, 150 g cukru pudru
Morele przygotować dzień wcześniej. Pokroić na ok 0,5 cm paski, zalać amaretto, przykryć i pozostawić na noc całą by dobrze wchłonęły alkohol.
Mąkę przesiać do miski, zrobić w niej wgłębienie, w które wkruszyć świeże drożdże, zasypać łyżką cukru i paroma łyżkami letniego mleka. Odstawić do wyrośnięcia. W międzyczasie masło stopić i zostawić do przestudzenia. Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę cukru, mleka, sól i stopione masło. Wyrobić elastyczne i gładkie ciasto, włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości (na ok 1,5 godziny).
Przygotować nadzienie: twaróg zmiksować z żółtkami, ekstraktem waniliowym, otartą skórą z pomarańczy,cukrem pudrem i masłem. Morele odsączyć i wmieszać do masy serowej.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. 1/3 ciasta odłożyć (na warkocz). Z pozostałych 2/3 rozwałkować prostokąt 30 x 40 cm. Rozprowadzić masę pozostawiając wolne brzegi na 2 cm z każdej strony. Struclę zwinąć wzdłuż krótszego boku. Keksówkę o długości 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej struclę. Z pozostałej części ciasta upleść warkocz na długość 30 cm, ułożyć go na wierzchu strucli, wysmarować miękkim masłem i odstawić do wyrośnięcia (na ok 1 godzinę).
Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 35 minut (na złoty kolor).
Sok z pomarańczy wymieszać z cukrem pudrem tak by powstał płynny, ale gęsty lukier (jeśli lukier będzie za gęsty dodać odrobinę soku, jeśli za rzadki cukru pudru).
Przestudzoną, ale jeszcze ciepłą struclę polać lukrem.
SMACZNEGO 😊
Komentarze
Prześlij komentarz