Zupa z dyni z prażonymi pestkami słonecznika i pietruszką
Wyjątkowo delikatna zupa z dyni, z której głębi do kubków smakowych dochodzić może smak mleczka kokosowego. Dzięki kurkumie żółciutka niczym ajerkoniak 😉 Zarówno pietruszka, jak i prażone pestki słonecznika nadają jej wyrazu. Jednego jestem pewna - jest pyszna! 💛
Składniki:
- 1 kg dyni
- 40 g masła
- 1 średniej wielkości cebula
- 1 l bulionu warzywnego
- 125 ml mleczka kokosowego
- 1/2 świeżej papryczki chili
- 1 płaska łyżeczka kurkumy
- pęczek świeżej pietruszki
- sól, pieprz
- ok. 70 g podprażonych na suchej patelni ziaren słonecznika
Dynię obrać ze skórki, pozbawić nasion, a miąższ pokroić w kostkę. Cebulę posiekać w drobną kostkę i razem z dynią podsmażyć (ok.7 minut) na maśle na rozgrzanej patelni.
Podsmażoną dynię z cebulą umieścić w garnku, zalać bulionem, dodać mleczko kokosowe, chili i gotować na małym ogniu ok. 30 minut. Kiedy dynia będzie miękka zupę dokładnie zmiksować blenderem. Następnie dodać kurkumę i doprawić solą i pieprzem. Natkę pietruszki posiekać.
Przed podaniem zupę posypać posiekaną natką pietruszki i podprażonymi pestkami słonecznika.
Podsmażoną dynię z cebulą umieścić w garnku, zalać bulionem, dodać mleczko kokosowe, chili i gotować na małym ogniu ok. 30 minut. Kiedy dynia będzie miękka zupę dokładnie zmiksować blenderem. Następnie dodać kurkumę i doprawić solą i pieprzem. Natkę pietruszki posiekać.
Przed podaniem zupę posypać posiekaną natką pietruszki i podprażonymi pestkami słonecznika.
SMACZNEGO 😊
Komentarze
Prześlij komentarz