Truskawkowy deser z kremem mascarpone na migdałowo - kawowym spodzie
Ten deser jest pyszny, a może i obłędny 😍🍓Cudowna masa mascarpone oblana musem truskawkowym,a na spodzie czeka (okazuje się) niesamowite połączenie prażonych płatków migdałów, kawy i czekolady 😊 Moc pyszności w paru ruchach 😁
Składniki (na 2 - 3 porcje):
- 250 g serka mascarpone
- 1 szklanka słodkiej śmietanki 30%
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 2 - 3 łyżki cukru pudru
- 2 szklanki świeżych truskawek + 5 - 6 truskawek do ozdoby
- syrop klonowy
- 50 g płatków migdałowych
- 1 łyżka mielonej kawy
- 2 łyżki startej na wiórki gorzkiej czekolady
Śmietanę ubić na sztywno razem z cukrem pudrem, dodać serek mascarpone i ekstrakt waniliowy. Całość zmiksować na niskich obrotach.
Migdały podprażyć na suchej patelni, w ostatnim momencie (kiedy już zaczną się rumienić) dodać łyżkę kawy, podprażać jeszcze przez moment. Przestudzić, a następnie wymieszać ze startą czekoladą. Podprażone migdały z kawą i czekoladą rozdzielić na dwie porcje i umieścić na dole szklanek.
Całe truskawki przeciąć wzdłuż na plasterki. Plastry truskawek "przyklei"do ścianek szklanki nad masą migdałową. Do 3/4 wysokości szklanki napełnić ją kremem z mascarpone.
Truskawki zmiksować blenderem i dosłodzić do smaku syropem klonowym. Mus z truskawek wlać na krem.
Migdały podprażyć na suchej patelni, w ostatnim momencie (kiedy już zaczną się rumienić) dodać łyżkę kawy, podprażać jeszcze przez moment. Przestudzić, a następnie wymieszać ze startą czekoladą. Podprażone migdały z kawą i czekoladą rozdzielić na dwie porcje i umieścić na dole szklanek.
Całe truskawki przeciąć wzdłuż na plasterki. Plastry truskawek "przyklei"do ścianek szklanki nad masą migdałową. Do 3/4 wysokości szklanki napełnić ją kremem z mascarpone.
Truskawki zmiksować blenderem i dosłodzić do smaku syropem klonowym. Mus z truskawek wlać na krem.
Gotowe. Jeśli nie zniknie od razu przechowywać w lodówce.
SMACZNEGO 😊
Komentarze
Prześlij komentarz