Drożdżówki z truskawkami, budyniem waniliowym i kruszonką

Ach truskawki... uwielbiam je! Najbardziej to te prosto z krzaka, z przydomowego ogródka, czasem z piaskiem... Te ze sklepu już jakby nie są tak bardzo truskawkowe :) Przez ostatnie dwa sezony (2 lata) delektuje się truskawkami "rzutem na taśmę". W tym roku miałam szczęście - udało mi się skonsumować ze 2 kg :) Z tym przepisem może jestem trochę spóźniona, ale też bardziej niż trochę zauroczona. Bułeczki są pyszne, dzięki budyniowi i truskawkom wilgotne, okryte cudownie maślaną kruszonką :)


Składniki:
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 30 g świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 jajko + 1 jajko do posmarowania drożdżówek
  • 1 żółtko
  • 70 g miękkiego masła
  • 400 - 500 g truskawek
Budyń:
  • 400 ml mleka
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią (z górką)
  • 1/2 laski wanilii
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Kruszonka:
  • 80 g masła
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
Mąkę umieścić w misce, zrobić wgłębienie, w które należy wkruszyć drożdże. Drożdże zasypać łyżką cukru i zalać paroma łyżkami letniego mleka. Pozostawić do wyrośnięcia. Pozostałe mleko rozpuścić razem z masłem, odstawić. Do mąki z wyrośniętym rozczynem dodać pozostałe składniki, zagnieść energicznie na gładkie i elastyczne ciasto. Uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości (na ok 1 - 1,5 h).

Przygotować budyń. Szklankę mleka zagotować razem z cukrem i cukrem waniliowym w rondlu. Lasę wanilii rozkroić, ziarenka wydobyć ostrzem noża i dodać do gotującego się mleka. Pozostałą część mleka rozmieszać z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Wlać do gotującego się mleka cały czas mieszając do zgęstnienia budyniu.

Kiedy ciasto podwoi objętość krótko zagnieść i podzielić na 9 lub 12 równych części, Formować okrągłe bułeczki z wgłębieniem na środku i układać na blasze zachowując spore odstępy. Drożdżówki posmarować rozbełtanym jajkiem. Do wgłębienia nałożyć sporą łyżkę budyniu, następnie truskawki. Odstawić drożdżówki do napuszenia.

Składniki na kruszonkę zagnieść palcami. Sypką kruszonką posypać bułeczki.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 25 minut, aż drożdżówki będą rumiane. Wyjąć bułeczki i przestudzić.


SMACZNEGO :)



Komentarze

Popularne posty