Pikantne bucatini z pomidorkami, kaparami i bazylią
Można by rzec, że klasyczny makaron :) Z aromatycznym sosem z pomidorków koktajlowych, odrobiną pikanterii, którą osobiście bardzo lubię i słonymi kaparami dodającymi wyrazistości.
Składniki:
- 400 g bucatini (grube spaghetti)
- 300 g pomidorków koktajlowych
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 suszone papryczki peperoncino
- 60 g kaparów
- świeża bazylia
- sól
Czosnek obrać, podsmażyć na rozgrzanej oliwie, dodać pomidory i dusić 15 minut na średnim ogniu (w razie konieczności dodać odrobinę wody). Posolić do smaku i dodać pokruszoną papryczkę peperoncino, wymieszać. Makaron ugotować w dużej ilości posolonej wody, odcedzić gdy będzie al dente. Ugotowany makaron wymieszać nałożyć na talerz, polać sosem lub od razu połączyć sos z makaronem. Dodać kapary i świeżą (może być posiekana) bazylię.
SMACZNEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz