Chleb ze słonecznikiem
Chlebek, który rośnie bez zastanowienia :) Ciesząc przy tym oko już przed włożeniem do piekarnika. A po wypieczeniu... pierwszy uderza cudowny zapach świeżo upieczonego chleba. Zaraz potem można się przekonać, że chleb dobrze się kroi, ma pyszną chrupiącą skórkę i środek wypełniony ziarnem słonecznika. Trudno się oprzeć kromce tego chleba z masłem :)
Składniki:
- 1 szklanka słonecznika
- 1/2 szklanki otrąb owsianych
- 50 g świeżych drożdży
- 500 ml letniej wody
- 1/2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 200 g mąki żytniej chlebowej
- 500 g mąki pszennej chlebowej
W leniej wodzie rozprowadzić drożdże z 1 łyżką mąki i cukrem. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Do wyrośniętego rozczynu dodać obie mąki, sól, ziarna słonecznika i otręby. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.. Przykryć i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto krótko zagnieść i przełożyć do wysmarowanej i oprószonej formy. Ponownie odstawić na 30 minut. Piec 35 - 40 minut w temperaturze 200 stopni.
SMACZNEGO :)
Źródło: B. Jakimowicz - Klein, Upiecz swój chleb.
ooo i Aniowa filiżanka :D
OdpowiedzUsuńTak :D Lubię jak mi towarzyszy :*
Usuń