Krakersy "dolce vita" z bazylią i czosnkiem oraz z wędzoną szynką i kminem rzymskim
Obiecane. Tomkowi. A co? Dolce Vitowskie wizytówki w wersji słonej. Tak jakby krakersowej. Przekąska na imprezę w dwóch wariantach z szynką wędzoną i kminem rzymskim. Stety lub niestety kmin zdominował szynkę, ale nie do końca, bo czuć jej wędzony aromat. Wersja czosnkowa z bazylią. To połączenie nie zawodzi nigdy i tym razem też nie. Odpowiedni dip i krakersy znikną szybko ;)
Ciasto na krakersy możecie potraktować jako bazę i komponować smaki dowolnie. Jeśli cieniej rozwałkujecie ciasto i skrócicie czas pieczenia ciasteczka powinny być bardziej chrupiące. Mi zależało na napisie, więc zrobiłam ciut grubsze niż być powinny :) Tomkowi smakowały :)
Ciasto na krakersy możecie potraktować jako bazę i komponować smaki dowolnie. Jeśli cieniej rozwałkujecie ciasto i skrócicie czas pieczenia ciasteczka powinny być bardziej chrupiące. Mi zależało na napisie, więc zrobiłam ciut grubsze niż być powinny :) Tomkowi smakowały :)
Składniki:
- 400 g mąki
- 80 g masła
- 1 żółtko
- 240 ml mleka
- 1 łyżeczka soli
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 3 plasterki wędzonej szynki lub boczku
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
Szynkę pokroić w mini kosteczkę i podsmażyć na patelni. Odstawić.
Mąkę, masło, żółtko, sól i mleko zagnieść.Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Podzielić na dwie części.
Do jednej części dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i bazylię. Wyrabiać tak długo, aż bazylia i czosnek równomiernie wmieszają się w ciasto.
Do drugiej części ciasta dodać podsmażoną szynkę i łyżeczkę kminku, również dobrze wyrobić.
Każdą z porcji ciasta rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wykrawać ciasteczka/krakersy. Krakersy delikatnie posypać solą morską.
Piec 2 temperaturze 180 stopni C ok. 15 minut.
SMACZNEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz