Sernik wiedeński

Klasyk polskich serników czyli sernik wiedeński. Gładki i ciężki, przepełniony bakaliami i oblany czekoladą lub posypany cukrem pudrem.  Maksymalnie sernikowy, bo bez spodu. Jeden z tych uwielbianych i niezapominanych. Opinie co do słodkości były różne począwszy od tej, że za słodki do tej, że mógłby być bardziej. Choć według mnie jest w sam raz 😉 Widywany często na stole Wielkanocnym, jednak w innych okolicznościach sprawdza się równie znakomicie 😊 Polecam gorąco!



Składniki:
  • 1 kg tłustego lub półtłustego trzykrotnie zmielonego twarogu
  •  8 - 9 dużych jajek
  • 1 i 3/4 szklanki cukru pudru
  • 125 g masła
  • 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka rodzynek
  • 1/2 szklanki skórki pomarańczowej (pominęłam)

Dodatkowo:
  • cukier puder

    lub
  • 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
  • 3 łyżki słodkiej śmietany


Masło utrzeć z cukrem na puch. Cały czas ucierając dodawać po jednym żółtku i kopiastej łyżce sera. Kiedy składniki się połączą masę oprószyć mąką i dodać bakalie. Białko ubić na sztywną pianę, dodać do masy i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
Tortownicę (u mnie o średnicy 26 cm, można użyć mniejszej sernik będzie wyższy) wysmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Masę przelać do tortownicy. Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 60 minut. Studzić w formie.
Czekoladę rozpuszczamy z 2 łyżkami śmietany i polewamy nią jeszcze ciepły sernik.


SMACZNEGO 😊



Źródło:  Kuchnia polska, E. Aszkiewicz

Komentarze

Popularne posty