Sernik wiedeński
Klasyk polskich serników czyli sernik wiedeński. Gładki i ciężki, przepełniony bakaliami i oblany czekoladą lub posypany cukrem pudrem. Maksymalnie sernikowy, bo bez spodu.
Jeden z tych uwielbianych i niezapominanych.
Opinie co do słodkości były różne począwszy od tej, że za słodki do tej, że mógłby być bardziej. Choć według mnie jest w sam raz 😉 Widywany często na stole Wielkanocnym, jednak w innych okolicznościach sprawdza się równie znakomicie 😊 Polecam gorąco!
Składniki:
- 1 kg tłustego lub półtłustego trzykrotnie zmielonego twarogu
- 8 - 9 dużych jajek
- 1 i 3/4 szklanki cukru pudru
- 125 g masła
- 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka rodzynek
- 1/2 szklanki skórki pomarańczowej (pominęłam)
Dodatkowo:
- cukier puder
lub - 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
- 3 łyżki słodkiej śmietany
Tortownicę (u mnie o średnicy 26 cm, można użyć mniejszej sernik będzie wyższy) wysmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Masę przelać do tortownicy. Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 60 minut. Studzić w formie.
Czekoladę rozpuszczamy z 2 łyżkami śmietany i polewamy nią jeszcze ciepły sernik.
SMACZNEGO 😊
Źródło: Kuchnia polska, E. Aszkiewicz
Komentarze
Prześlij komentarz