Placek na prażonych orzechach laskowych z malinami, czarną porzeczką i kruszonką
Delikatny, wilgotny, mocno owocowy placek z przepyszną maślaną kruszonką.
Podprażone orzechy laskowe nadają charakterystyczny dla siebie aromat. Prosty i wyjątkowy!
Co ważne kolejnego dnia równie świeży :)
Podprażone orzechy laskowe nadają charakterystyczny dla siebie aromat. Prosty i wyjątkowy!
Co ważne kolejnego dnia równie świeży :)
Składniki:
- 200 g masła o temperaturze pokojowej
- 100 g podprażonych i zmielonych na mączkę orzechów laskowych
- 100 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 160 g cukru
- 4 jajka
- 200 g czarnych odszypułkowanych porzeczek
- 400 g malin
Kruszonka:
- 100 g masła
- 80 g cukru
- 130 g mąki pszennej
Zmielone orzechy laskowe, mąkę pszenną, 40 g mąki ziemniaczanej i proszek do pieczenia wymieszać.
Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać szczyptę soli, kolejno po jednym jajku cały czas miksując po każdym dodaniu. Następnie dodać suche składniki i zmiksować na niskich obrotach do połączenia składników. Blachę o wymiarach 25 x 37 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Owoce wyłożyć na cieście.
Składniki na kruszonkę zagnieść palcami, jeśli będzie zbyt mokra dodać odrobinę mąki.
Kruszonkę rozprowadzić równomiernie.
Kruszonkę rozprowadzić równomiernie.
Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C przez ok.40 - 45 minut.
SMACZNEGO :)
Ciasto wygląda świetnie! :)
OdpowiedzUsuńDzięki! :)
Usuń